• 0090 532 2453920
  • yuhayproje@gmail.com

Çocuk ve Sanat…

Çocuk ve Sanat…

Çocuk gelişiminde sanatın yeri hiç şüphesiz tartışılmaz… Her geçen gün daha da önem taşıyan vizyonu geniş çocuklar yetiştirme dünyasında özellikle sanat daha da önemli bir rol oynamaktadır. Aslında doğduğu an itibarıyle her çocuk bir sanatçıdır, ancak aile ve çevre zaman içinde istemeden de olsa bunu köreltmektedir. Yaşadığımız toplumun kurallarına ve düzenine uyma  kaygısı  bizi de zaman içinde kurallara uygun bir şekilde yaşama dürtüsüyle hareket etmeye itmektedir. Şüphesiz hangi sanat dalı olursa olsun sanatta gelişmenin yolu yaratıcılıktır. En ünlü sanatçılar içlerindeki çocuğu yaşatmış olanlardır ki bizler onları çoğunlukla ‘topluma aykırı’ ve ‘dengesiz ‘ olarak nitelendirmişizdir. Buradan yola çıkarak öncelikle çocuğumuzun ‘Tasarım Yeteneğini’geliştirmemiz  gerekmektedir.

Zeka ve Tasarım birbirleriyle nasıl bir ilişki içindedirler? Genellikle çok zeki olan insanların tasarım seviyelerinin de normalin üstünde olduğu gibi yaygınbir inanış olsa da bu tam anlamıyla ispatlanmış değildir.  Tam tersine herkesin içinde bir tasarım potansiyeli vardır. Önemli olan bu potansiyeli ortaya çıkartıp kullanabilmektedir.

Çocuklarda tasarım potansiyelini ölçerken şu bir-iki soruyu iyi cevaplamamız gerekir. Örneğin zor durumlarda çocuğunuz nasıl tepki veriyor? Ya da  Çocuğunuz farklı bir şeyi deneme cesareti gösteriyor mu? Sabit fikirli mi? Yoksa Yeni fikirler araştırmayı sever mi? Genelde çok soru sorar mı? Ve Projelerine ve yaptığı şeylere kişisel şeyler katar mı? Gibi çeşitlendireceğimiz sorular  önemli birer ipucu kaynağıdır.Aslında anne-baba olarak çocuklarımızın tasarım yeteneklerini geliştirmek için çok fazla fırsatımız, aynı zamanda sorumluluğumuz vardır.

Çocuğumuzdaki tasarım kabiliyetleri geliştirmenin en etkili yolu detaylandırmak ve akıcı ,esnek ve orijinal olmak için ona ihtiyacı olan ekstra zamanı vermektir. Durumu analiz etmesi, seçenekleri araştırması, yeni olasılıklar düşünmesi ve kendi gelişimini değerlendirmesi için ona zaman tanımadan çocuğumuzun yaratıcı olması imkansızdır. Çocuğunuza böyle bir durumda fazladan 15 dakika vermek gerekmektedir. Çocuğunuza beyin fırtınası yapması ,fikir ve olasılıkları düşünmesini sağlayın. Hiçbir fikir eleştirmemelidir. Fikir ne kadar ‘uç’ olursa o kadar  iyidir.Ayrıca yaratıcılığın ödüllendirileceği bir ev ortamı sağlamak da büyük önem taşımaktadır.Böylelikle sorunlara  getireceği çözümler övgü alacaktır.

Bir başka önemli nokta da hatalara karşı olan tavrımızdır.Çocuklar, kendilerini rahatsız hissederlerse,sıradanlığın dışına çıkmaz ve yeni bakış açısı geliştirmezler.Başarısızlık doğal bir şeydir. Yanlışlıklar yaşamın doğal bir parçasıdır ve hata öğrenmek için etkili bir aracıdır.

Çocuğunuzdaki tasarım yeteneğini geliştirmenin başka etkili bir yolu da ondaki sanata karşı olan araştırma duygusunu teşvik etmektir. Resim, müzik, dil sanatları, drama ve dans sadece boş zamanları geçirmek için eğlence aktiviteleri değil, aynı zamanda kişisel duyguları ifade etmenin ve onları değerlendirmenin harika bir yolu , sorunları çözme,fikir üretme ve iletişim sağlamaya yarayan aktivitelerdir.Dahası akıcılık,esneklik,orijinallik ve ayrıntılandırmak gibi daha önce bahsettiğimiz düşünce kabiliyetlerini geliştirme fırsatı sağlar.

Sizlere yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacak sanat etkinlikleri önerilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Çocuğunuz bir kağıda kurşunkalem kullanarak bir manzara resmi çizsin. Daha sonra size resimde kullanacağı tüm renkleri söylemenizi isteyin.
  • Çocuğunuzdan belli bir duyguyu dans yoluyla ifade etmesini isteyin.
  • Çocuğunuza sanat çalışmaları yapabileceği çeşitli malzemeler verin ama onu hiç yönlendirmeyin. Sonuçta ortaya çıkan eseri evde sergileyerek başarıyı alkışlayın.

Sanatta ve hayatın her alanında başarılı olmanın altın kuralı özgüvenli çocuklar yetiştirmektir. Anne –babalar olarak birinci önceliğimiz sevgimizle çocuklarımızı sarmak ve onlardaki çocuksu saflığı desteklemektir.

Selim Yuhay

Mesajınızı bırakın